top of page
Zoeken

Olijfolie uit supermarkt faalt massaal bij kwaliteitscontrole Olijfolie-instituut

Bijgewerkt op: 23 sep

Er is eindelijk wat beweging rond een onderwerp dat al te lang onderbelicht bleef: de kwaliteit van extra vierge olijfolie in supermarkten. Of beter gezegd; het schrijnende gebrek daaraan. Want hoewel olijfolie één van de meest edele producten uit de mediterrane keuken is, blijft het opvallend fraudegevoelig.

In Nederland bleek uit eerdere steekproeven dat meer dan 70% van de zogezegde “extra vierge” olijfolie in supermarkten eigenlijk niet voldeed aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Consumenten betalen dus vaak voor een product dat niet is wat het beweert te zijn.


Ook in België werden recent 32 supermarktflessen getest door het Olijfolie Instituut Nederland, waar onder andere de gerenommeerde Wilma Van Grinsven deel van uitmaakt. Ook hier was het resultaat onthutsend. De podcast daarover vind je HIER. Het instituut beoordeelt olijfolie op kwaliteit, authenticiteit en smaak volgens internationale richtlijnen. Meer info vind je op hun WEBSITE.


ree

Wat betekent “Extra Vierge” nu eigenlijk?


Ik schreef er eerder al over, maar het is tijd om de essentie nog eens helder samen te vatten. De term “extra vierge” is wettelijk beschermd, maar wordt helaas vaak misbruikt. Daarom is het belangrijk om te weten waarop je moet letten:


Chemische en sensorische kenmerken:


• Zuurgehalte ≤ 0,8%: Hoe lager het vrije vetzuurgehalte, hoe beter de kwaliteit.

• Geen geur- of smaakdefecten: Geen ranzigheid, schimmel, fermentatie of andere fouten.

• Fruitigheid: Aroma van versgeperste olijven, zoals vers vruchtensap.

• Bitterheid: Lichte, niet storende bitterheid—vooral bij jonge olie.

• Pittigheid: Prikkel in de keel, veroorzaakt door antioxidanten (polyfenolen).

• Geur: Fris, groen of fruitig—denk aan tomatenblad, artisjok, appel of vers gras.

• Mondgevoel: Niet vettig of zwaar, maar fris en levendig.


Naast smaak en geur zijn er visuele en praktische aanwijzingen die je helpen bij het kiezen:

• Donkere glazen fles of blik: Beschermt tegen licht en behoudt kwaliteit.

• Oogstdatum of botteldatum: Hoe verser, hoe beter.

• Herkomstvermelding: Specifieke regio of land is betrouwbaarder dan “geoogst in de EU”.


Veelvoorkomende valkuilen:


• Te lage prijs: Echte extra vierge is nooit goedkoop, minder dan 15eur per 500ml is al geen goed voorteken. In een warenhuis wel te verstaan. Als je rechtstreeks van de producent koopt kan dat soms wel wat lager liggen. Bij Bioleo bijvoorbeeld kan je al zeer goede olie krijgen voor 20eur/L, die een keer per jaar rechtstreek van de olijfgaard geleverd wordt in Gent. Weliswaar in blikken van per 3L.

• Plastic flessen: Vaak een indicatie van lagere kwaliteit (behalve bij grote volumes).

• Geen geur of smaak: Wijst vaak op geraffineerde olie, zelfs als het etiket “extra vierge” vermeldt.


Laat je dus niet misleiden door een mooi etiket. Leer proeven, ruiken en herken...


Onze selectie met kwaliteitsgarantie vind je HIER

 
 
 

Opmerkingen


  • Instagram

Olijfolie-sommelier

Beste olijfolie

Extra vierge olijfolie

Blijf op de hoogte

© 2024 by A. Dridi for Que Sera Sera bv. Powered and secured by Wix

bottom of page