Zijn er goede olijfoliën te vinden in grootwarenhuizen?
- Amin Dridi
- May 27
- 2 min read
Die vraag krijg ik regelmatig. Het korte antwoord? Soms. Maar zoals zo vaak zit de nuance in de details. Laat me dat even toelichten.
Wat wil je met de olijfolie doen?
Wil je ermee bakken of zoek je een topexemplaar extra vierge olijfolie (EVOO) om puur te gebruiken of in koude bereidingen?
Over bakken kan ik kort zijn: in principe kun je met elke olijfolie bakken. Maar vaak is dat zonde van de prijs én van de smaak. Een verfijnde top-EVOO verliest haar karakter bij verhitting, waardoor je gerecht er smaakgewijs weinig mee wint. Anderzijds zijn sommige goedkopere olies te zwaar of te vettig, wat je bereiding juist minder aangenaam maakt.
Een betere aanpak? Bak in een neutrale olie (zoals maïs-, zonnebloem-, druivenpit- of gewone olijfolie) en werk je gerecht af met een scheutje van je favoriete topfles. Dat maakt écht een verschil.
Maar goed, terug naar de vraag: Zijn er goede EVOO’s in de supermarkt?
Ja, af en toe. Een mooi voorbeeld is de PRIORDEI die je bij Delhaize kan vinden. Deze arbequina-olie uit de Priorat-regio is misschien geen medaillewinnaar, maar wel een bijzonder smakelijke EVOO. Voor zo’n €15 per halve liter krijg je kwaliteit die je zelden in een grootwarenhuis vindt. Een faire prijs, zeker als je weet wat je krijgt.
Deze fles valt echter sterk op tussen het overaanbod aan industriële merken zoals Bertolli, die vaak bestaan uit samengestelde partijen olijven. Die worden gemengd tot een vlakke, smaakneutrale olie die weinig karakter heeft. Vaak hebben ze het label "Virgin Olijfolie" (dus zonder de "extra"). Dat zijn niet per sé slechte olijfolien, maar ze hebben bijvoorbeeld een defect of een te hoge zuurtegraad waardoor ze de prefix "extra" niet mogen gebruiken.

Soms zal je ook "geraffineerde olie" zien staan. Dat gaat doorgaans over olie van slechte kwaliteit die door allerlei raffinage processen terug bruikbaar gemaakt wordt en gemengd met (extra) virgin olijfolie. Ik ga daar niet teveel over uitwijden; mijden die handel.
En dan is er nog de pomace-olie...
Bij Albert Heijn zie je dan weer iets heel anders: pomace olijfolie. Wat vreemd is, want die staat daar tussen de smaakolies en EVOO’s, terwijl het eigenlijk gaat om olie uit het residu van de eerste persing – vaak chemisch behandeld. Dat als “ecologisch verantwoord” presenteren is op z’n zachtst gezegd misleidend. Zonder die behandeling is pomace-olie niet geschikt voor menselijke consumptie en wordt ze doorgaans gebruikt in producten zoals zeep of shampoo.
Conclusie: Er zijn soms goede EVOO’s te vinden in grootwarenhuizen, maar het merendeel is van middelmatige kwaliteit. Als je weet waar je op moet letten, kun je af en toe een pareltje vinden. Maar voor echte topkwaliteit blijf je beter zoeken bij gespecialiseerde winkels of rechtstreeks bij producenten.

Comments