What's up? Nieuws!
- Amin Dridi
- 25 okt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 26 okt
Terwijl het jaarlijkse ritueel van het plukken en persen van olijven tot vloeibaar groen goud her en der op gang komt, maken wij ons op om de levering van bij de lokale olijvenboeren naar Aalst in goede banen te leiden. Wij kopen onze olijfolie rechtstreeks van producenten uit onder andere Spanje, Italië en Griekenland. Dat maakt de keten korter en biedt de producenten een eerlijkere opbrengst, aangezien er geen druk wordt uitgeoefend zoals door grote concerns.
Veel top-producenten zoals bijvoorbeeld Almazaras De La Subbetica, Miceli & Sensat, Bioleo en anderen plukken nu al — net voordat de olijven volledig rijp zijn — voor de productie van hoogwaardige extra vierge olijfolie met een krachtige, fruitige smaak en lage zuurgraad. Deze vroege oogst is duurder en levert minder olie op, maar het resultaat zit boordevol smaak, is rijk aan antioxidanten en bijzonder gezond. De olie heeft vaak een aangename peperige toets en een levendige groene kleur. Producenten kiezen bewust voor deze timing om een premium extra vierge olijfolie te maken die niet alleen culinair gewaardeerd wordt, maar ook bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
Dat betekent niet dat EVOO die later geleverd wordt van mindere kwaliteit is. Afhankelijk van de olijfsoort of het smakenpalet dat de producent nastreeft, kan het zijn dat sommige premium olijfolie pas in december, januari of februari beschikbaar is. Sommigen plukken later, anderen filteren niet en laten het versgeperste olijvensap enige tijd bezinken — om maar enkele redenen te noemen.
Enfin, dat neemt niet weg dat we in blijde verwachting zijn van de eerste paletten van onze topverkoper RINCON DE LA SUBBÉTICA, die op dit moment geplukt en geperst worden. De levering in Aalst wordt verwacht tussen eind november en begin december. Rond diezelfde periode verwachten we overigens ook de gloednieuwe PICUAL van MICELI & SENSAT uit Sicilie, waar we heel hard naar uitkijken. Alsook een de ILIOS Koroneiki uit Kreta, van een door Noorderburen uitgebaat huis.
Van het huis SUBBÉTICA verwachten we ook een unieke kweeperenazijn. De “Vinagre Dulce de Membrillo” is een bijzondere ampbachtelijke azijn, gemaakt van de gewone kweepeer, kenmerkend voor de Sierras de la Subbética in Córdoba. Afkomstig van kleine, traditionele boomgaarden. De kweeperen ondergaan geen rijpingsproces, waardoor alle natuurlijke aroma’s en smaken van het fruit behouden blijven — met tonen van compote, gedroogd fruit en witte bloemen. Gebalanceerd en ideaal voor creatieve combinaties met kazen, ansjovis, vinaigrettes en caponata’s. Tevens bekroond met goud op de jaarlijkse bijeenkomst van wijnazijn-professionals (no joke) in Spanje.
Deze olijfolies zitten alvast opnieuw in ons assortiment 2025-2026, met nieuwe oogst:
RINCON de la Subbética (Córdoba, Spanje) – Hojiblanco
ISUL (Rioja, Spanje) – Arbequina
MICELI & SENSAT PICUAL (Sicilië, Italië) – Picual
ILIOS (Kreta, Griekenland) – Koroneiki
ALMAOLIVA Gran Selection (Córdoba, Spanje) – Blend ideaal voor bakken
MICELI & SENSAT VERDE (Sicilië, Italië) – Blend
Nog te bevestigen: EVOO’s uit Portugal, Italië en Tunesië.
Nieuw voor bestellingen in Aalst:
Gratis levering per fietskoerier bij aankopen vanaf €50, in samenwerking met De Fietserij. Wij nemen overigens tijdelijk onze intrek in CIMORNE, in afwachting van de afwerking van onze EVOO-bar in de Welvaartstraat.
COMING UP, BESCHIKBAAR IN PRE-ORDER:
ORO DEL DESIERTO Picual - PROMOTIONELE ACTIE 2+1 gratis



Opmerkingen