Beestig Lekker: Een Origineel Sharing Hapje op basis van de beste olijfolie
- Amin Dridi
- 15 aug
- 2 minuten om te lezen
Soms heb je geen zin om uren in de keuken te staan, maar wil je toch iets serveren dat een beetje indruk maakt. Iets dat eruitziet alsof je op reis bent, terwijl je eigenlijk gewoon slim hebt gecombineerd. Dit sharing hapje is precies dat: eenvoudige ingrediënten, groot effect. Perfect voor een apero met vrienden, als sidedish bij een zomerse picknick, of gewoon om jezelf wil trakteren.
De basis is eenvoudig, maar laat ruimte voor creativiteit. Hier zijn de ingrediënten die samen een explosie van smaak vormen:
10-tal zwart-paarse kalamata olijven – diep, zoutig en vol karakter
10-tal groene olijven (Manzanilla bijvoorbeeld) – fris met een lichte bite
1 soeplepel kappertjes – voor wat zesty punch
Enkele gemarineerde tomaatjes – zoet en sappig
Wat blaadjes verse kruiden – denk aan basilicum, peterselie, thijm en oregano
Pijpajuin of rode ui – voor wat crunch
1 a 2 teentjes geconfijte look voor het aroma
Zwarte zoutvlokken (witte mag ook) & versgemalen zwarte peper
Optioneel maar heerlijk:
Fijngehakte ansjovis – voor de umami-liefhebbers
Schaafjes Parmezaan – zout en romig
Gegrilde puntpaprika – licht rokerig en zoet
Roze peper als je daar van houdt
Verkruimelde fetakaas

Zo maak je het
1. Hak alles nonchalant fijn – niet té fijn, het mag nog wat grofheid hebben.
2. Schik in het midden van een mooi bord – dit is je canvas.
3. Overgiet rijkelijk met je favoriete olijfolie – laat het glanzen.
4. Sprenkel zoutvlokken en peper – naar smaak, maar wees niet te zuinig.
Als olie kies je het beste voor een grassige variant met gemiddelde bitterheid en gemiddeld tot veel pittigheid. Denk aan RINCON of de picual van ORO DEL DESIERTO. De VERDE leent zich ook perfect, maar zal wat meer bitterheid toevoegen.
Serveer met... Vers brood. Denk aan Turks/Marokkaans brood, lauwe verse focaccia of een zachte zuurdesembrood. Het brood is je lepel. Dip, schep, druip. Hou er bij zuurdesem rekening mee dat de zuurheid vh brood mee de smaak zal bepalen.
Laat dit hapje minstens 10 minuten staan voor je het serveert. Zo kunnen de smaken zich vermengen en wordt het nog intenser. Serveer het met een koel glas wijn of een frisse mocktail met citroen en munt.
Of je nu een doorgewinterde foodie bent of gewoon zin hebt in iets lekkers zonder gedoe: dit sharing hapje is een winnaar. Beestig lekker, origineel, en klaar in een knip.



Opmerkingen